Mission Statement

De Planteneter inspireert tot, informeert over en begeleidt bij de plantaardige lifestyle. De Planteneter wil mensen hun eigen verantwoordelijkheid voor voeding en gezondheid weer terug geven. Want een gezond lichaam is het resultaat van een gezonde lifestyle.

Bedrijfsgegevens

De Planteneter

  • info@deplanteneter.nl
  • VOF De Planteneter
  • KvK nummer 59694246
  • BTW nummer NL 8536.07.539.B01
Meer

Valentijn: ik ben verliefd!

door Boele Ytsma op 14 februari 2013 om 06:52 over , , , en
14 feb

Vandaag is het Valentijnsdag, de dag van de liefde! Geliefden geven elkaar bloemen of cadeaus en heimelijke aanbidders zien hun kans schoon hun verliefdheid te tonen. Natuurlijk heeft de commercie zich meester gemaakt van deze dag, maar de gedachte is mooi: een dag van de liefde. Van mij mag het elke dag Valentijn zijn.

Bekentenis

Laat ik het je maar bekennen: ik ben ook verliefd! Ja, ik hou zielsveel van mijn vrouw en mijn lieve kinderen, maar ik ben ook verliefd. En dat ben ik al een paar jaar. Ik weet nog goed wanneer het begon, nu bijna 3 jaar geleden. We kenden elkaar al langer, maar plotseling sloeg verliefdheid toe. En het is niet meer overgegaan. Ik ben verliefd op… het leven.

Voorheen nam ik haar aanwezigheid voor lief. Natuurlijk, ik leefde en mijn lijf deed wat het moest doen. En ja, ik was ook dankbaar voor gezondheid en voor mijn dagelijkse voedsel – als je me er naar gevraagd zou hebben. Maar eerlijk gezegd was ik me dat niet dagelijks bewust. Ik gebruikte het leven voor de dingen die ik wilde doen en bereiken. Het leven was de voorwaarde voor wat ik wilde doen.

Vlam gevat

Maar dat veranderde in de nazomer van 2010. Ik was moe en mijn lichaam was inmiddels veel te zwaar. De voorwaarden van het leven leken niet meer helemaal optimaal. Er moest wat gebeuren, zoveel was duidelijk.

Het roer ging om: ik zou weer gaan zorgen voor mij lijf. Ik nam rust, veel rust. Ik ging anders eten en ik ging sporten. Ik realiseerde mij dat ik in mijn relatie met het leven nogal egoïstisch was geweest. Ik had vooral vóór mij laten zorgen, maar zelf nooit zorg besteed aan het leven. En dat werd anders.

De grootste verandering kwam toen ik anders ging eten. Ik werd planteneter omdat ik ervan overtuigd was geraakt dat dat het eten is waarvoor we gemaakt zijn: groente, fruit, granen, peulvruchten, noten en zaden. En toen gebeurde het: mijn relatie met het leven vatte vlam! Ik werd verliefd en die liefde bleek wederzijds.

Ander mens

Een explosie van vitaliteit en energie was het gevolg. Ik werd lichter en ging lichter leven: vrijer, lichtvoetiger, blijer. Ik werd energieker en krachtiger. Het was alsof er een dikke deken van mijn leven werd weggetrokken. Ja, ik weet hoe dit klinkt: overdreven en bijna religieus. Maar het moet maar eens gezegd worden: ik werd een ander mens!

En die verliefdheid breidde zich uit. Ik zag leven in de dieren en voelde diep mededogen. ‘Waarom heb ik dieren mijn leven lang laten lijden en laten doodmaken voor mijn voedsel?’ vroeg ik mij beschaamd af. Ik had spijt, maar voelde ook een diepe opluchting: het kon anders. Voortaan zou geen dier meer lijden voor mij! Geen dode dieren op mijn bord en geen dode dieren in mijn lijf. Ik zou eten met mededogen en liefde voor ‘alles wat ademt’.

Schaamte en opluchting

Maar ook daar stopte het niet. Liefde maakt blind, zo wil het gezegde. Ik denk dat het andersom is: liefde opent je ogen! Ik zag de aarde, de moeder die alle leven voedt. Ik zag haar overvloed en haar gulheid, maar ik zag ook onze wreedheid en onze gulzigheid. En opnieuw voelde ik schaamte: mijn manier van leven had de aarde schade gedaan. Ik heb meer genomen dan de aarde geeft. Ook ik was wreed en gulzig geweest. En ook daar kon ik mee breken. Voortaan zou ik in mijn voeding mijn liefde voor de aarde tonen!

Ik werd me bewust van mijn medemens, sterker dan voorheen. Natuurlijk wist ik met mijn hoofd dat onze lifestyle onmogelijk 7 miljard mensen zou kunnen voeden. ‘Maar wat kon ik daaraan doen?’, zo soesde ik mezelf in slaap. Maar ik was nu wakker: natuurlijk kan ik daar wat aan doen! Ik kan anders eten. Eerlijk eten. Niet meer dan wie ook op aarde, niet dat wat ten koste van anderen gaat. En het was genoeg -  het bleek zelfs overvloedig!

Ik ben verliefd op het leven: op mijn lijf, op de dieren, de aarde en mijn medemens. Ik voel de liefde als ik het verse groente en fruit koop. Ik voel de liefde als ik mijn smoothie bereid, mijn salades snijd, mijn gerechten kook. Ik voel de liefde als ik met smaak eet. En ik voel dat die liefde wederzijds is! Het leven schenkt mij energie, kracht en mededogen!

Hier spreekt een dankbaar mens!

Boele Ytsma

 

 

 

NIEUWSBRIEF

Meld je nu aan!
 
Voornaam*
E-mail*
 
 
Je ontvangt meteen de laatste nieuwsbrief!
 
dit veld niet invullen s.v.p.

Gratis VIDEOcursus

VIDEOcursus: De 14 geheimen van persoonlijke bloei!
 
Voornaam*
E-mailadres*
 
dit veld niet invullen s.v.p.

Eén week BLOEI!

Waar mag ik de eerste week van BLOEI! naar toe sturen?
 
Voornaam
E-mailadres*
dit veld niet invullen s.v.p.

Boele en Anat starten een beweging!

Hallo aarde is een initiatief van Boele Ytsma en Anat Gringhuis. Zij willen daarmee een beweging starten van mensen die zich verbinden met elkaar, met de aarde, met de natuur. Mensen die verantwoordelijkheid willen nemen voor de aarde uit liefde voor het leven zelf. Licht en vrolijk, gul en gulzig, eenvoudig en overvloedig.

Hallo aarde is een dagelijkse vlog waarin zij je deelgenoot maken van hun boeiende en bloeiende leven. Van het aanleggen van prachtige tuinen en het bouwen van een energieneutraal huis tot reizen naar inspirerende plekken en rijden in een electrische auto. Ze laten je meekijken in hun dagelijkse leven. Ze delen hun recepten voor een gezonde lifestyle (zowel in de keuken als elders in het leven).

LEES HIER MEER!

Bestel hier mijn boek

Hét Nederlandse boek over de plantaardige lifestyle! Als je gezondheid je lief is, wil je dit boek niet missen. 

-- TIJDELIJK UITVERKOCHT! --

Abonneer je op de DAGELIJKSE VLOG van Hallo aarde

Boele en Anat maken elke dag (élke dag!) een video over hun leven. Daarin laten zij zien hoe ze leven, hoe ze eten, hoe ze plannen maken en uitvoeren. Ze laten diep in hun leven kijken en delen hun persoonlijke inzichten over een goed en overvloedig leven. 

Eén ding is zeker: geen dag zal hetzelfde zijn. Kijk hoe Boele en Anat werken aan hun permacultuurtuin, hoe ze hun oude boerderij verbouwen tot een energieneutraal huis, hoe ze zonnestroom opwekken voor hun eigen electrische auto(s), hoe ze een lunchroom in Groningen voorzien van verse groenten, hoe ze hun ideeën en idealen van dag tot dat uitleven. 

Als je je voor € 10,- per maand abonneert op de dagelijkse vlog voorzie je jezelf van een dagelijkse dosis inspiratie en informatie en help je Boele en Anat met de uitbouw van hun plannen. Je betaalt per maand, dus je verplicht jezelf tot niks. Maar je maakt er wel veel moois mee mogelijk.

Abonneer je nu!