Mission Statement

De Planteneter inspireert tot, informeert over en begeleidt bij de plantaardige lifestyle. De Planteneter wil mensen hun eigen verantwoordelijkheid voor voeding en gezondheid weer terug geven. Want een gezond lichaam is het resultaat van een gezonde lifestyle.

Bedrijfsgegevens

De Planteneter

  • info@deplanteneter.nl
  • VOF De Planteneter
  • KvK nummer 59694246
  • BTW nummer NL 8536.07.539.B01
Meer

Eten met je hart

door Boele Ytsma op 24 april 2013 om 07:24 over , , , , , , , , en
24 apr

Kan een lifestyle liefdevol zijn? En kan een maaltijd meedogenloos zijn? Wat een vragen! Ik had me in ieder geval tot voor kort deze vragen nooit gesteld. Ik werd planteneter omdat ik gezonder, slanker en energieker wilde worden en dat bleek te lukken. Maar liefdevol? Meedogenloos?

Ik vertel je een persoonlijk verhaal.

Wegkijken

Tot mijn 41e  wist ik de lastige vragen rond dierenleed ver bij mij vandaan te houden.  Ja, ik had de gruwelijke beelden van de bio-industrie vaak gezien op websites en in documentaires. Hoewel, gezien… echt kijken deed ik niet. Ik kón er niet naar kijken. Mijn maag draaide zich om en ik keek weg. Natuurlijk was ik daar op tegen. Natuurlijk wilde ik niet dat dieren leden voor mijn vlees en melk. Natuurlijk vond ik het belangrijk dat dieren goed behandeld worden.

Maar het bleef een verstandelijke zaak. Het raakte niet mijn leven, het veranderde niet mijn inkoopgedrag of mijn dieet. Ik bleek heel goed in staat om al deze beelden niet te zien als ik mijn tanden in een biefstuk of gehaktbal zette.

Onzichtbaar

Hetzelfde gold voor alle feiten die ik kende over de impact van de vlees- en visconsumptie op de honger in de wereld, de verwoesting van het milieu, de uitstoot van CO2, de overbevissing van onze zeeën en de gevaren voor epidemieën. Het bleven feiten die ik kende met mijn hoofd, maar die mijn leven niet veranderden. Eigenlijk keek ik gewoon weg – ik wílde het niet zien. Het gaf me een gevoel van schaamte en schuld en onmacht.

Nu is dat wegkijken ook niet zo moeilijk, want dat doen we als samenleving als geheel. Waar zijn die tientallen miljoenen dieren die dagelijks door Nederland worden vervoerd naar slachthuizen? Waar zijn die slachthuizen? Waar zien we de miljoenen kippen, varkens en koeien die wij opeten? Het is onzichtbaar geworden. Onzichtbaar gemaakt! En wat in cellofaan in de supermarkten ligt, roept niet meer de herinnering op aan het dier dat ergens tussen stalen hekken een afschuwelijk leven had en daarna een gruwelijke dood stierf. We hebben het onzichtbaar gemaakt. Anders smaakt het niet meer.

Thuiskomen

Het veranderde allemaal toen ik drie jaar geleden daadwerkelijk planteneter werd. Maar laat ik het niet mooier maken dan het was. Ik zei het al, ik werd planteneter uit gezondheidsoverwegingen, niet uit ethische overwegingen. Met enige zelfkritiek zou ik zelfs kunnen zeggen: ik werd planteneter uit egoïstische motieven: ik wilde er zelf beter van worden. En ik werd er ook beter van, op veel meer vlakken dan ik me had kunnen voorstellen. Mijn wereld veranderde.

Plotseling realiseerde ik mij dat ik, nu ik eenmaal planteneter was, at volgens mijn diepste overtuigingen. Ik werd gezonder en energieker op een dieet dat in het geheel geen dierenleed of verwoesting van het milieu meer met zich meebracht. Ik maakte geen deel meer uit van het probleem, maar ik leefde de oplossing! Het was een onverwacht geschenk bij het gezonder worden. Ik kwam thuis, ik kwam thuis bij mijn idealen! Ik leefde mijn idealen.

Mededogen

Maar er veranderde meer: mijn ogen gingen open en mijn mededogen breidde zich uit. Plotseling zag ik, wat ik voorheen niet wilde zien: er is een meedogenloos dieet en er is een liefdevol dieet! Het eten van vlees, vis, melk en eieren is meedogenloos. Het sluit de ogen voor het leed en de dood. En plotseling lukte het me niet meer om vlees anders te zien dan ‘dood dier’, melk als ‘gestolen zuigelingenvoer’ en een ei als een ‘ongeboren vogel’. Diep vanbinnen groeide de overtuiging: dát wil ik niet eten, dat wil ik nooit meer eten.

Het is me overkomen – ik heb het niet gezocht, dit nieuwe ervaren. Maar inmiddels is het zelfs moeilijk om me te herinneren hoe het was om dat niet te zien! Nobelprijswinnaar Albert Schweitzer schreef ooit: ‘Tot hij het bereik van zijn mededogen vergroot naar álle levende wezens, zal de mens geen vrede vinden’.  Nu begrijp ik waar hij het over heeft. Ik ervaar het. Wat ik eet is liefdevol en mededogend! Liefdevol voor mijn eigen lichaam en  mededogend naar de dieren en de planeet. Ik zal je zeggen: dat proef je!

Alles wat adem heeft

Zonder het heel spiritueel te willen duiden, geloof ik zelfs, dat ik zélf liefdevoller en milder ben geworden. Nu ik niet meer hoef weg te kijken en gevoelens hoeft te onderdrukken, nu ik mijn hart volledig kan openen bij mijn maaltijden, nu ik mijzelf in de spiegel kan aankijken, is er iets diep van binnen veranderd. Een gevoel van schaamte en schuld is verdwenen en het heeft plaats gemaakt voor een besef van diepe verbondenheid met ‘alles wat adem heeft’.

Wat begon als een zoektocht naar gezondheid is geworden tot een diepe levensovertuiging: leef liefdevol, eet met mededogen voor alles wat leeft! En een offer is het niet, want het wordt royaal beloond met gezondheid, energie en liefde. Ik gun het iedereen!

 

NIEUWSBRIEF

Meld je nu aan!
 
Voornaam*
E-mail*
 
 
Je ontvangt meteen de laatste nieuwsbrief!
 
dit veld niet invullen s.v.p.

Gratis VIDEOcursus

VIDEOcursus: De 14 geheimen van persoonlijke bloei!
 
Voornaam*
E-mailadres*
 
dit veld niet invullen s.v.p.

Eén week BLOEI!

Waar mag ik de eerste week van BLOEI! naar toe sturen?
 
Voornaam
E-mailadres*
dit veld niet invullen s.v.p.

Boele en Anat starten een beweging!

Hallo aarde is een initiatief van Boele Ytsma en Anat Gringhuis. Zij willen daarmee een beweging starten van mensen die zich verbinden met elkaar, met de aarde, met de natuur. Mensen die verantwoordelijkheid willen nemen voor de aarde uit liefde voor het leven zelf. Licht en vrolijk, gul en gulzig, eenvoudig en overvloedig.

Hallo aarde is een dagelijkse vlog waarin zij je deelgenoot maken van hun boeiende en bloeiende leven. Van het aanleggen van prachtige tuinen en het bouwen van een energieneutraal huis tot reizen naar inspirerende plekken en rijden in een electrische auto. Ze laten je meekijken in hun dagelijkse leven. Ze delen hun recepten voor een gezonde lifestyle (zowel in de keuken als elders in het leven).

LEES HIER MEER!

Bestel hier mijn boek

Hét Nederlandse boek over de plantaardige lifestyle! Als je gezondheid je lief is, wil je dit boek niet missen. 

-- TIJDELIJK UITVERKOCHT! --

Abonneer je op de DAGELIJKSE VLOG van Hallo aarde

Boele en Anat maken elke dag (élke dag!) een video over hun leven. Daarin laten zij zien hoe ze leven, hoe ze eten, hoe ze plannen maken en uitvoeren. Ze laten diep in hun leven kijken en delen hun persoonlijke inzichten over een goed en overvloedig leven. 

Eén ding is zeker: geen dag zal hetzelfde zijn. Kijk hoe Boele en Anat werken aan hun permacultuurtuin, hoe ze hun oude boerderij verbouwen tot een energieneutraal huis, hoe ze zonnestroom opwekken voor hun eigen electrische auto(s), hoe ze een lunchroom in Groningen voorzien van verse groenten, hoe ze hun ideeën en idealen van dag tot dat uitleven. 

Als je je voor € 10,- per maand abonneert op de dagelijkse vlog voorzie je jezelf van een dagelijkse dosis inspiratie en informatie en help je Boele en Anat met de uitbouw van hun plannen. Je betaalt per maand, dus je verplicht jezelf tot niks. Maar je maakt er wel veel moois mee mogelijk.

Abonneer je nu!