Mission Statement

De Planteneter inspireert tot, informeert over en begeleidt bij de plantaardige lifestyle. De Planteneter wil mensen hun eigen verantwoordelijkheid voor voeding en gezondheid weer terug geven. Want een gezond lichaam is het resultaat van een gezonde lifestyle.

Bedrijfsgegevens

De Planteneter

  • info@deplanteneter.nl
  • VOF De Planteneter
  • KvK nummer 59694246
  • BTW nummer NL 8536.07.539.B01
Meer

Planten eten is zeven keer LIEFDE

door Boele Ytsma op 15 oktober 2014 om 16:13 over , , , en
15 okt

Regelmatig word ik gevraagd naar mijn redenen om plantaardig te eten. Meestal vertel ik dan iets over mijn persoonlijke zoektocht naar gezondheid en vitaliteit. Of ik vertel over het vreselijke lijden van dieren in de vlees- en zuivelindustrie en dat ik daar geen aandeel in wil hebben. Of ik leg uit hoeveel vlees en melk de aarde kost en dat échte zorg voor de aarde begint op je bord. Maar vandaag zal ik je het échte antwoord geven: LIEFDE. Ik wil in liefde leven – dát is mijn reden om plantaardig te leven.

Liefde voor liefde

Zonder liefde is het leven niet de moeite waard. Liefde opent harten. Liefde verbindt – met mensen, met dieren, met alles wat leeft. Liefde zet mensen in beweging. Liefde kan geven en liefde kan ontvangen. Liefde laat het leven stromen. Liefde kan offers brengen. Liefde heelt wonden. Liefde maakt gezond. Liefde geeft energie en hoop. Liefde is de hartslag van het leven…

Zo poëtisch heb je mij hier nog niet meegemaakt. Maar dit is wie ik ben: ik wil alleen maar voor de liefde leven. Liefde is mijn levensdoel. Liefde is de enige reden waarom ik elke dag opsta. En nee, mijn leven is geen sprookje. Ook ik ken pijn en tegenslag, ook ik stap soms met het verkeerde been uit bed, ook ik heb mijn off-days. Maar altijd weer kom ik uit bij de liefde. Liefde voor het leven. Liefde voor mensen met wie ik leef en werk. Liefde voor mijzelf. Liefde voor het leven.

Wat dit met planten eten te maken heeft, wil je weten? Nou, alles! Ik moest dat zelf ook gaandeweg ontdekken. Maar wie het eenmaal ziet, ontdekt steeds meer. Álle redenen om plantaardig te eten zijn varianten op dit ene antwoord: liefde!

1. Liefde voor je lijf!

Hoe anders kun je de liefde voor je eigen lichaam betonen dan door het te koesteren met gezond voedsel? De relatie met je eigen lichaam is niet vanzelfsprekend liefdevol. Wie rookt, veel alcohol drinkt of voedsel eet waarvoor ons lichaam niet gemaakt is, straft zijn of haar eigen lichaam. En dat blijft niet zonder gevolgen. Veel klachten en ziekten zijn de wrange vruchten van deze liefdeloze relatie.

Maar als je je lichaam gaat voeden met het voedsel waarvoor het gemaakt is, zal je betrokken raken in een gepassioneerde liefdesaffaire met je lijf. Je lichaam verstaat deze taal van liefde en zal de liefde beantwoorden met vitaliteit, energie en herstel.

2. Liefde voor dieren

Hoe anders kun je liefdevol met dieren leven dan door ze het leven te gunnen en ze niet op te sluiten in donkere metalen kooien waarin ze moeten wachten op hun slacht. Elk kind houdt van dieren; die liefde is wederzijds. We worden geboren met een diep gevoel van verwantschap. Kinderen willen dieren aanraken en dieren zoeken kinderen op en voelen zich veilig.

Als we volwassen worden verliezen we een deel van die liefde. We worden nuchter en vinden veel dierenliefde maar sentimenteel. Intussen maken we een wonderlijk onderscheid tussen het ene dier en het andere. De koe, het varken en de kip laten we (door anderen) opsluiten in kooien en slachten we, maar de hond en de kat koesteren we als was het ons eigen kind. De helft van alle Nederlanders heeft een huisdier, maar 95% van alle Nederlanders eet andere dieren op…

Wie plantaardig gaat leven komt weer thuis bij die diepe aangeboren liefde voor dieren en doorziet de vreemde leugen waarmee we onderscheid maken tussen het ene dier en het andere. Dieren zijn onze verwanten en verdienen onze liefde!

3. Liefde voor de aarde

Wie de aarde liefheeft, zal haar willen koesteren en niet willen schaden. De wereldwijde veeteelt is de meest liefdeloze en verwoestende industrie op aarde die meer dan 80% van alle beschikbare landbouwgrond opeist, die voor meer dan 25% verantwoordelijk is voor alle CO₂ uitstoot en leidt tot verlies van biodiversiteit en vergiftiging van de oceanen. En de visserij vernietigt de oceanen in verontrustend hoog tempo.

De aarde liefdevol koesteren betekent: niet meer van haar vragen dan ze kan geven. Het betekent haar niet langer onherstelbare schade toebrengen. Het is de bodem verzorgen, de oceanen respecteren, de oerwouden koesteren. En dat kan alleen als we plantaardig gaan eten! Planten eten is een liefdesbetoon aan de aarde!

4. Liefde voor mensen

Liefde betekent delen. Liefde kan het niet aanzien dat eigen leven ten koste van ander leven gaat. Want liefde kan zich niet verzoenen met onrecht. Liefde wil niet dat mijn volle bord lege magen voor anderen betekent.  En dat is precies wat ons Westers eetpatroon tot gevolg heeft.

Veeteelt is niet alleen verwoestend, het is ook ongelofelijk inefficiënt. Je kunt wel 10 keer meer mensen voeden van groente, fruit, granen en peulvruchten dan van vlees en melk die van een hectare grond komt. Een gemiddelde Nederlander gebruikt daarom vele malen meer grond, water en grondstoffen dan er beschikbaar is voor elke aardbewoner. Onze rijke maaltijden hebben wél lege magen tot gevolg. Met welk recht doen we dat?

Wie plantaardig eet breekt met dit onrecht en betoont liefde aan elke andere wereldbewoner. Je eet niet meer dan je toekomt.

5. Liefde voor je liefsten

Hoe anders blijkt je liefde voor je liefsten dan door hen te laten delen in jouw gepassioneerde relatie met het leven. Je gunt hen ook de energie, de lichtheid, de vitaliteit die je zelf ervaart door je manier van leven. Je kinderen, je ouders, je vrienden… wat zou het heerlijk zijn als zij het ook gaan ervaren.

Dat wil niet zeggen dat je iedereen zou moeten ‘bekeren’ om planteneter te worden. Maar door jouw liefdevolle leven met jezelf zullen veel mensen nieuwsgierig worden of zelfs jaloers. Vertel je verhaal en help waar mogelijk mensen de stap te zetten. Het is een blijk van liefde.

6. Liefde voor eten

Wie plantaardig gaat eten doe twee ontdekkingen. Allereerst hoe ontzettend lekker en gevarieerd de plantaardige keuken is. Meestal worden mensen domweg opnieuw verliefd op hun eten. De tweede ontdekking is deze: ‘schuldvrij’ eten is een feest. Wie zich niet langer schuldig hoeft te voelen omdat het eten dat je eet ‘eigenlijk’ niet goed is – niet goed voor je lijf, voor de dieren, voor de aarde -, komt thuis. Eten wordt ongecompliceerd en bevredigend. De ingewikkelde relatie die veel mensen met eten hebben wordt een liefdevolle relatie!

7. Liefde voor je eigen leven

Planteneters raken opnieuw verwikkeld in een liefdesrelatie met hun eigen leven. Nu ze hun lichaam koesteren met het voedsel waar het voor gemaakt is, nu ze naar hun diepste overtuigingen en waarden gaan leven, nu ze zichzelf het meest lekkere voedsel kunnen gunnen zonder voorbehoud of schuldgevoel, nu wordt leven zelf een daad van liefde.

Ik zie het steeds weer gebeuren. Na verloop van tijd ontstaat er een nieuwe relatie met je eigen leven. Een groter bewustzijn leidt tot andere keuzes en een andere lifestyle. En ook je emotionele leven wordt zachter en lichter. De radicale keuze voor liefdevol leven raakt álle facetten van je bestaan!

Als het leven een liefdesrelatie kan zijn… waarom zou je dan nog voor minder gaan?

NIEUWSBRIEF

Meld je nu aan!
 
Voornaam*
E-mail*
 
 
Je ontvangt meteen de laatste nieuwsbrief!
 
dit veld niet invullen s.v.p.

Gratis VIDEOcursus

VIDEOcursus: De 14 geheimen van persoonlijke bloei!
 
Voornaam*
E-mailadres*
 
dit veld niet invullen s.v.p.

Eén week BLOEI!

Waar mag ik de eerste week van BLOEI! naar toe sturen?
 
Voornaam
E-mailadres*
dit veld niet invullen s.v.p.

Boele en Anat starten een beweging!

Hallo aarde is een initiatief van Boele Ytsma en Anat Gringhuis. Zij willen daarmee een beweging starten van mensen die zich verbinden met elkaar, met de aarde, met de natuur. Mensen die verantwoordelijkheid willen nemen voor de aarde uit liefde voor het leven zelf. Licht en vrolijk, gul en gulzig, eenvoudig en overvloedig.

Hallo aarde is een dagelijkse vlog waarin zij je deelgenoot maken van hun boeiende en bloeiende leven. Van het aanleggen van prachtige tuinen en het bouwen van een energieneutraal huis tot reizen naar inspirerende plekken en rijden in een electrische auto. Ze laten je meekijken in hun dagelijkse leven. Ze delen hun recepten voor een gezonde lifestyle (zowel in de keuken als elders in het leven).

LEES HIER MEER!

Bestel hier mijn boek

Hét Nederlandse boek over de plantaardige lifestyle! Als je gezondheid je lief is, wil je dit boek niet missen. 

-- TIJDELIJK UITVERKOCHT! --

Abonneer je op de DAGELIJKSE VLOG van Hallo aarde

Boele en Anat maken elke dag (élke dag!) een video over hun leven. Daarin laten zij zien hoe ze leven, hoe ze eten, hoe ze plannen maken en uitvoeren. Ze laten diep in hun leven kijken en delen hun persoonlijke inzichten over een goed en overvloedig leven. 

Eén ding is zeker: geen dag zal hetzelfde zijn. Kijk hoe Boele en Anat werken aan hun permacultuurtuin, hoe ze hun oude boerderij verbouwen tot een energieneutraal huis, hoe ze zonnestroom opwekken voor hun eigen electrische auto(s), hoe ze een lunchroom in Groningen voorzien van verse groenten, hoe ze hun ideeën en idealen van dag tot dat uitleven. 

Als je je voor € 10,- per maand abonneert op de dagelijkse vlog voorzie je jezelf van een dagelijkse dosis inspiratie en informatie en help je Boele en Anat met de uitbouw van hun plannen. Je betaalt per maand, dus je verplicht jezelf tot niks. Maar je maakt er wel veel moois mee mogelijk.

Abonneer je nu!