Mission Statement

De Planteneter inspireert tot, informeert over en begeleidt bij de plantaardige lifestyle. De Planteneter wil mensen hun eigen verantwoordelijkheid voor voeding en gezondheid weer terug geven. Want een gezond lichaam is het resultaat van een gezonde lifestyle.

Bedrijfsgegevens

De Planteneter

  • info@deplanteneter.nl
  • VOF De Planteneter
  • KvK nummer 59694246
  • BTW nummer NL 8536.07.539.B01
Meer

Hoe groot is jóuw CIRKEL VAN LIEFDE? (de vraag van Albert Schweitzer)

door Boele Ytsma op 28 oktober 2015 om 23:37 over , , , , , en
28 okt

De bekende Duitse arts, theoloog, musicus en filosoof Albert Schweitzer (1875-1965) won in 1952 de Nobelprijs voor de Vrede. Hij was een overtuigd vegetariër en meende dat de toekomst van de mensheid samenhing met het nalaten van het doden en eten van dieren. Van hem zijn de bekende woorden: “De mens zal pas tot vrede komen, wanneer hij de cirkel van zijn mededogen heeft uitgebreid naar alle levende wezens.”

LIEFDEVOL MEEVOELEN

"Bis er den Kreis seines Mitgefühls auf alles Lebendige ausdehnt, wird der Mensch selbst keinen Frieden finden”, schreef Schweitzer in zijn eigen taal. Deze woorden zijn mij uit het hart gegrepen. Maar het zijn ook confronterende woorden, want ze stellen aan jou en mij de vraag: hoe groot is de cirkel van jouw mededogen?

Mededogen of het Engelse compassie betekent etymologisch letterlijk mede-lijden (mede-dogen / com-passie). Maar dat roept het beeld op van ‘zielig vinden’ en uit medelijden helpen. Het Duitse woord dat Schweitzer gebruikte is rijker van betekenis. Mitgefühl – meevoelen. Dat gaat niet alleen over lijden en zielig vinden, maar over het vermogen om mee te voelen met anderen. Daarom versta ik het woord mededogen ook vooral als ‘het vermogen om lief te hebben en daar liefdevolle acties aan te verbinden’. Het is voelen én liefdevol handelen tegelijk.

UNIVERSELE VERKLARING

De vraag die Albert Schweitzer met deze uitspraak jou en mij stelt is deze: Wie mag rekenen op jouw liefdevolle zorg? Kortom: hoe groot is jouw cirkel van mededogen?

Is dat de kleine kring van jou en de mensen die jij leuk vindt? Is dat de wat grotere kring van jou en je eigen volk? Is dat de kleine kring van de mensen met jouw huidskleur? Of is dat de grote kring van álle mensen, ongeacht hun huidskleur, hun seksuele geaardheid, hun sekse, hun leeftijd? Kun jij je verbinden met élk mens? Dat is geweldig. Dan heb je een groot hart!

Dat álle mensen op dezelfde respectvolle en liefdevolle manier behandeld zouden moeten worden, is tegenwoordig gelukkig algemeen aanvaard (hoewel nog lang geen waarheid!).  In de Universele verklaring van de rechten van de mens wordt dit ook vastgelegd in artikel 2: “Een ieder heeft aanspraak op alle rechten en vrijheden, in deze Verklaring opgesomd, zonder enig onderscheid van welke aard ook, zoals ras, kleur, geslacht, taal, godsdienst, politieke of andere overtuiging, nationale of maatschappelijke afkomst, eigendom, geboorte of andere status.”

VOORUITGANG IN LIEFDE

Dat is wel anders geweest. Er waren tijden – en dat is nog niet lang geleden - dat het níet vanzelfsprekend was dat mensen met een andere huidskleur of seksuele voorkeur dezelfde rechten hadden. Of zelfs dat vrouwen dezelfde rechten hadden als mannen. Kortom: de ‘cirkel van mededogen’ was toen beperkt tot het eigen ras, de eigen sekse of de eigen seksuele voorkeur. We zien dat nu als bekrompen en moreel verwerpelijk. We boeken vooruitgang.

Maar volgens Albert Schweitzer moeten we nog één belangrijke stap verder zetten in onze ontwikkeling. Want met welk recht beperken we de cirkel van mededogen (‘Kreis seines Mitgefühls’) tot… mensen? Een mens verschilt niet wezenlijk van de dieren. Schweitzer zegt: “Ik ben leven dat leven wil, te midden van leven dat leven wil”. We zijn deel van de familie van “alles wat ademt”. Dat is wel de spijker op z’n kop! En precies daarom kunnen we, volgens hem, niet anders dan de cirkel van mededogen uitbreiden naar alles wat leeft.

Schweitzer speelt dat hoog. Hij zegt: “Ethisch zijn alleen zij, die alle leven eerbiedigen, dat van plant, dier en mens, van alles wat leeft, van heel de natuur, en die zich in dienst stellen van alles wat in nood verkeert”. Dit raakt onze menselijkheid in het hart – de toekomst van de mensheid is ermee in het geding: we vinden pas vrede als we niet langer leven uitsluiten van ons mededogen. En Schweitzer maakt dat zelf ook heel concreet: voor hem is het ondenkbaar dat we als mens dieren opeten.


WAAROM IK MIJN VRIENDEN NIET OPEET

Ik word erg geraakt door deze woorden. Wie een dier in de ogen kijkt weet het: daar ‘woont’ iemand. Een dier heeft bewustzijn en kan pijn en plezier ervaren. Een dier kan zich hechten en wij kunnen ons aan dieren verbinden. Wij delen het leven met dieren, we delen adem met dieren, we delen gevoel en bewustzijn met dieren, we delen het verlangen om te leven. Dieren zijn onze soortgenoten.

Wie dieren zó ziet, kan ze onmogelijk opeten. Bondiger dan de titel van het boek van Matthieu Ricard kan ik het niet zeggen: Waarom ik mijn vrienden niet opeet. Dieren opsluiten en hen hun vrijheid ontnemen, dieren verkrachten, dieren van hun kinderen bestelen, dieren tot extreme groei dwingen, dieren vermoorden terwijl ze nog geen 15% van hun natuurlijke leeftijd hebben gehaald - het is allemaal immoreel als je ze inderdaad ziet als onze soortgenoten… onze vrienden.

MEDESCHEPSELIJKHEID

Dit geluid is niet nieuw. Dominee Hans Bouma sprak in navolging van Albert Schweitzer in de jaren ’70 al over ‘medeschepselijkheid’. Hans Bouma was daarmee destijds een roepende in de woestijn. Maar hij sloeg wel de spijker op z’n kop. Dit mooie woord vraagt immers, net als de uitspraak van Schweitzer, om een ruime cirkel van mededogen, een cirkel rond álles wat leeft. Geen bekrompen medemenselijkheid, maar ruime medeschepselijkheid! Ik word er heel blij van.

Ik ben daarom ook trots dat ik dagvoorzitter mag zijn op een studiedag rond dit thema. Helaas kunnen we Albert Schweitzer niet meer uitnodigen. Maar op zaterdag 7 november zal Hans Bouma wél komen spreken over dit thema. Het thema van de dag klinkt bijna als een revolutionair manifest: Medeschepselijkheid – afscheid van het antropocentrisme. Dat wil zoveel zeggen als: de mens niet langer in het centrum! Het is tijd dat we ons bewust worden van onze diepe verbondenheid met álles wat leeft en onze verantwoordelijkheid nemen voor alle leven dat lijdt!

Ik nodig je van harte uit deze dag bij te wonen. Het is vooral interessant voor mensen die na willen denken over de ethische en ook spirituele redenen om planteneter te zijn. Meer informatie over deze dag vind je hier!

NIEUWSBRIEF

Meld je nu aan!
 
Voornaam*
E-mail*
 
 
Je ontvangt meteen de laatste nieuwsbrief!
 
dit veld niet invullen s.v.p.

Gratis VIDEOcursus

VIDEOcursus: De 14 geheimen van persoonlijke bloei!
 
Voornaam*
E-mailadres*
 
dit veld niet invullen s.v.p.

Eén week BLOEI!

Waar mag ik de eerste week van BLOEI! naar toe sturen?
 
Voornaam
E-mailadres*
dit veld niet invullen s.v.p.

Boele en Anat starten een beweging!

Hallo aarde is een initiatief van Boele Ytsma en Anat Gringhuis. Zij willen daarmee een beweging starten van mensen die zich verbinden met elkaar, met de aarde, met de natuur. Mensen die verantwoordelijkheid willen nemen voor de aarde uit liefde voor het leven zelf. Licht en vrolijk, gul en gulzig, eenvoudig en overvloedig.

Hallo aarde is een dagelijkse vlog waarin zij je deelgenoot maken van hun boeiende en bloeiende leven. Van het aanleggen van prachtige tuinen en het bouwen van een energieneutraal huis tot reizen naar inspirerende plekken en rijden in een electrische auto. Ze laten je meekijken in hun dagelijkse leven. Ze delen hun recepten voor een gezonde lifestyle (zowel in de keuken als elders in het leven).

LEES HIER MEER!

Bestel hier mijn boek

Hét Nederlandse boek over de plantaardige lifestyle! Als je gezondheid je lief is, wil je dit boek niet missen. 

-- TIJDELIJK UITVERKOCHT! --

Abonneer je op de DAGELIJKSE VLOG van Hallo aarde

Boele en Anat maken elke dag (élke dag!) een video over hun leven. Daarin laten zij zien hoe ze leven, hoe ze eten, hoe ze plannen maken en uitvoeren. Ze laten diep in hun leven kijken en delen hun persoonlijke inzichten over een goed en overvloedig leven. 

Eén ding is zeker: geen dag zal hetzelfde zijn. Kijk hoe Boele en Anat werken aan hun permacultuurtuin, hoe ze hun oude boerderij verbouwen tot een energieneutraal huis, hoe ze zonnestroom opwekken voor hun eigen electrische auto(s), hoe ze een lunchroom in Groningen voorzien van verse groenten, hoe ze hun ideeën en idealen van dag tot dat uitleven. 

Als je je voor € 10,- per maand abonneert op de dagelijkse vlog voorzie je jezelf van een dagelijkse dosis inspiratie en informatie en help je Boele en Anat met de uitbouw van hun plannen. Je betaalt per maand, dus je verplicht jezelf tot niks. Maar je maakt er wel veel moois mee mogelijk.

Abonneer je nu!